WATER EN GRASLAND
Wanneer we luchtfoto’s van Nederland bekijken dan zien we al snel dat water in de meeste gevallen als diepbruin of helemaal zwart overkomt. Dit gegeven heb ik telkens gebruikt in mijn werk om water te imiteren.
Ik gebruik daarvoor hoogglans zwart, dat als zelfklevende folie in rollen van een maximale breedte van 60cm in goede interieurzaken is te verkrijgen.
Deze folie plak ik op een stevige ondergrond van geplastificeerd spaanplaat of MDF. De ondergrond moet in ieder geval stevig en onvervormbaar zijn. Maquettes gaan vaak de vernieling in doordat ze te vaak verplaatst worden. Buigt de ondergrond dan mee dan gaat er telkens weer iets kapot.

Als een maquette met hoogglans zwart als water in de buitenlucht gefotografeerd wordt dan ontstaat een natuurlijke uitstraling omdat het in hoogglans zwart dan de blauwe lucht met wolken reflecteert.

Maquette van Zutphen, reconstructie van de toestand in 1180. Schaal 1 : 660. Het water is in werkelijkheid zwart, maar reflecteert en weerspiegelt in de buitenlucht.

Op maquettes komt vaak gras voor. In de handel verkrijgbaar gras dat gebruikt wordt op modelbanen laat ik liever buiten beschouwing. Het trekt op den duur stof aan en is dan te zacht om het schoon te maken. Mijn methode om gras te imiteren is de volgende:
De ondergrond wordt voorzien van een laag grijze grondverf die tenminste een dag moet drogen om goed door te harden. Daarop komt een volgende laag die alleen op die plaatsen komt waar gras moet komen. Paden en dergelijke spaar ik dan uit. In de natte grondverf, in een dikke laag, strooi ik gezeefd zand dat gebruikt wordt op de bodem van vogelkooien. De schelpen en steentjes zeef ik er dan zorgvuldig uit met een theezeefje. Deze van zand voorziene laag moet eveneens goed drogen, waarna ik voorzichtig met een fijne borstel (een babyborstel) het overtollige zand weghaal. Daarna kan de afwerking geschilderd worden. Belangrijk is wel dat alles goed van te voren droogt, anders ontstaan er krimpscheuren in de afwerking. Bijkomend voordeel is dat hiermee allerlei oneffenheden in het landschap goed gevolgd kunnen worden, zonder scherpe overgangen.

De ondergrond waarop het gras wordt gemaakt kan van ieder materiaal gemaakt worden. Ik gebruik vaak karton, hardboard en balsahout. Zelfs piepschuim is toe te passen, maar zorg er wel voor dat die niet direct in aanraking komt met de verf. Verf en piepschuim eten elkaar op. Om dat te voorkomen is het noodzakelijk om het piepschuim ruim te voorzien van een laag lijm die speciaal voor piepschuim is bedoeld. Als die lijm doorgehard is kan de afwerking met verf aangebracht worden.

De opbouw van een vestigwal. Schaal 1 : 330. Als ondergrond het geplastificeerd spaanplaat, daarop de laag folie, dan multiplex om het binnenterrein aan te geven. De wal is opgebouwd uit zachtboard (goed in model te snijden) en de bovenkant is van balsahout. Daaroverheen het gras volgens de hierboven beschreven methode.