NARROWBOAT (2016)

English version: click

narrowboat

In opdracht bouwde ik dit model op schaal 1 : 25. Er waren geen tekeningen beschikbaar, dus ik moest alles bepalen door gegevens die ik verkreeg na bestudering van tientallen foto’s (internet) van dit soort boten. Wel bestaan er veel schetsen, niet op schaal, die iets zeggen over de indeling. Na veel vergelijken kon ik de maten vrij precies vaststellen, en dan met name met behulp van foto’s waarop mensen in combinatie met de boten staan afgebeeld waardoor de menselijke verhoudingen duidelijk werden ten opzichte van de maatvoering van de boten.
Daarnaast was er het gegeven dat er voldaan moet worden aan de minimum eisen die er zijn om door de sluizen te kunnen varen, die van oudsher worden benut voor het reguleren van de waterstanden in de kanalen in Engeland, en voor de vroegere vrachtboten.
Zodoende is het een model geworden van een niet bestaande boot, die wel nauwkeurig voldoet aan de standaard maatvoeringen. Ook de beschildering is geheel naar eigen inzicht. Het zou overigens kunnen dat er een boot rond vaart in deze uitmonstering, want al na een snelle vergelijking met foto’s blijkt dat er geen twee boten gelijk zijn.

chebec chebec

De tekeningen, die als basis dienden, maakte ik naar aanleiding van tientallen foto’s en berekeningen.

Lengte over de ropefenders; 712 mm
Breedte; 85 mm
Bouwtijd; ca 250 uur (inclusief vele uren van onderzoek).

narrowboat

Een vroege fase in de bouw. Deze onderdelen van MDF zijn niet meer zichtbaar na gereedkomen van het model.


chebec chebec

Na bekleding van het binnenwerk met 1 mm dik triplex en de gesoldeerde metalen onderdelen van het achterschip. Ook de schroef is door mij gemaakt.


chebec chebec

Het voorschip en het achterschip. De stootkussens (ropefenders) zijn van kurk.


narrowboat

narrowboat

narrowboat

Een fase tijdens de bouw, afgebeeld met de nog losse onderdelen van de opbouw. In de ramen zit glas (in dit geval perspex).


Het binnenwerk is volledig nagebouwd en zichtbaar na het gedeeltelijk uitnemen van het dak.
Van het achterschip naar het voorschip gezien zijn dit de volgende ruimten, Een trapje tussen twee kasten, een slaapruimte voor twee personen, een toilet met wastafel, een hangkast, een slaapruimte voor twee personen (tweepersoons bed), een sanitaire ruimte met douche, toilet, wastafel en een kast met techniek, een keukengedeelte met een kookgelegenheid, een zitruimte (op bovenstaande foto is het daarvoor bestemde meubilair nog niet aangebracht).

Het achterste gedeelte, de cabine met de twee eenpersoons bedden, heeft een vast dak om redenen van stabiliteit van het model.

narrowboat

Voltooid op 31 december 2016