Reeds heel vroeg in mijn jeugd begon ik met het bouwen van huisjes gemaakt van allerlei doosjes en blokjes. Mijn eerste maquette bouwde ik tijdens een vakantie in Duitsland in 1963. We waren bij Herborn (Hessen) in een zomerhuisje en daar maakte ik van karton, gips en een plankje mijn eerste maquette: kasteel Herborn. In de jaren die volgden ben ik daar mee doorgegaan. De meeste van die maquettes zijn echter verdwenen, maar deze eerste heb ik zuinig bewaard.

Mijn grote voorkeur ging uit naar maquettes van historische woonhuizen en kastelen. De meeste daarvan maakte ik naar verleende opdrachten, meestal voor musea.

Vele maquettes volgden toen de directie van het architectenbureau zag dat ik daar wel handigheid in had. Het ging hier om zogenaamde schetsmaquettes, die een opdrachtgever een idee moest geven hoe het nieuw te bouwen project er globaal uit ging zien. Al die modellen zijn weggegeven aan opdrachtgevers. Ze zullen hoogstwaarschijnlijk niet bewaard zijn omdat inmiddels de bouwprojecten werden gerealiseerd. De enige maquettes die ik, voor een groot deel, in kantooruren heb gemaakt en die wel bewaard zijn gebleven zijn die van Huis Bergh, bij s’Heerenberg. Ze maken daar deel uit van de vaste tentoonstelling.

Veel van mijn maquettes hebben dezelfde kenmerken. Zo maak ik water van grachten en kanalen altijd hoogglans zwart wat prachtig weerspiegelt, en maak ik het gras altijd op een bepaalde manier. Zie hiervoor: “bouwtechniek maquettes”.

Links staat een selectie van maquettes die ik heb gebouwd.