GEBOUWEN
Gebouwen op maquettes kunnen nog tot op hele kleine schaal goed worden weergegeven. Vaak gebruikt ik schaal 1 : 330. Op die schaal zijn ramen deuren en dergelijke in de natuurlijke kleuren nog goed te detailleren. Eerst wordt het gebouw in zijn bouwmassa gemaakt en dan in witte grondverf geschilderd. Hier overheen komt de kleur in de juiste tint. De ramen en deuren spaar ik uit in de witte grondverf, waarna ik die vlakjes met een tekenpen (Rotring) ga invullen. Darbij laat ik de randen met de steenkleur vrij, zodat er een wit kozijn ontstaat. Eventuele roedeverdelingen kunnen daarna worden gemaakt door met een fijne naald de zwarte inkt weg te krassen.

Gebouwen op schaal 1 : 330.


  

Hoe groter de schaal, hoe meer er moet worden weergegeven zoals hier tijdens de bouw van een maquette van een woonhuis op schaal 1 : 50

Ook op heel kleine schaal is het mogelijk om ramen en deuren als gaten in de muren te maken. De volgende foto’s laten dat zien.

Voor het Romeins castellum, op schaal 1 : 330, had ik halfronde torens nodig die bovendien moesten worden voorzien van vrij grote openingen die aan de bovenkant gebogen moesten zijn. Romeinse soldaten waren getraind om in het open veld te vechten en niet op muren. Vandaar dat kantelen veel verder uit elkaar stonden dan op Middeleeuwse kastelen en stadsmuren. Er moesten kogels kunnen worden geslingerd en er moest met werpspiesen worden gegooid. De rechte muren van de poort zijn van 1,5 mm dik multiplex. De halfronde schaal is van beuken fineer dat enige slagen, waartussen lijm, rond een geschikte kunststof buis (in dit geval een pen) werd gerold. Daarna werd de zo gevormde houten buis in de lengte door midden gezaag en dmv boren en vijlen voorzien van de vensters. Tenslotte werd de halve buis op de houten delen van de poort gelijmd.


Een zuilengalerij

Voor het Romeins castellum waren gebouwen nodig met zuilengalerijen die als volgt op schaal 1 : 330 werden gemaakt.

Eerst werden dunne spijkertjes op de goede plaats in de grondplaat gedreven en exact op de juiste hoogte afgeknipt. Daartegen werd langs de bovenkant van de spijkers een reepje dun blik van ca 1 mm gesoldeerd. Het geheel werd geschilderd en diende zo als dakondersteuning voor de galerij.